Vad ska du sälja för att tjäna mest pengar?

By Daniel Sköld

Posted in , , | Tags : , , ,

salj-ratt-prylar-tjana-mer-pengar13% av den svenska säljkåren påstår sig motiveras mer av pengar än någonting annat. Men om du är en cashhungrig säljare, vart ska du då jobba? Jag listar de olika segmenten inom försäljning och ger dig en fingervisning kring vilken bana du ska välja i karriären.

Enligt statistiska centralbyråns kan vi kategorisera säljare i åtta olika kategorier som i sin tur rymmer ett antal närbesläktade säljyrken. Dessa kategorier är, enligt SSYK:

Säljare, inköpare, mäklare. SSYK 341
Rymmer yrken som datasäljare, exportsäljare och fältsäljare.

Agenter, förmedlare. SSYK 342
Mediasäljare? Då hör du hemma här!

Kassapersonal. SSYK 421
Här finner vi biljett och valutaförsäljare bland andra.

Kundinformatörer. SSYK 422
Resesäljare och säljare inom charter smyger in under radarn genom att kallas för ”kundinformatörer” snarare än säljare.

Försäljare, detaljhandel, demonstratörer.  SSYK 522
Säljer du båtar, fiskar eller foto känner du dig säkert hemma här.

 

Torg och marknadsförsäljare. SSYK 911
Jordgubbsförsäljare och marknadsförsäljare landar i den här kategorin.

Och slutligen har korvförsäljare. SSYK 913 samt tidningsförsäljare av lösnummer. SSYK 914 fått stoltsera med varsina egna kategorier.

Jag har tittat på snittstatistiken för alla åldrar i dessa kategorier, och vad jag har upptäckt är att inom vissa yrken tjänar du tydligen mer på att inte ha en gymnasial eller eftergymnasial utbildning, och föga förvånande (men inte desto mindre tråkigt) skiljer det sig en tusenlapp eller så mellan män och kvinnor i samma bransch.

Så. Till det mest intressanta. Ska du sälja fisk eller bilar? Korv eller Hus?’
I toppen hittar vi SSYK 341, säljare, inköpare och mäklare som i snitt tjänar 34,900:- per månad. Om du inte har gått gymnasiet tjänar du bara 32,100:- jämfört med 39,300:- om du har en eftergymnasial utbildning.

I botten av tabellen finner vi korvförsäljare som tjänar en snittlön om 19,933:- i månaden. Har du gått gymnasium eller vidareutbildat dig ytterligare kommer du tjäna närmre 22,200:-

En kategori förblir höljd i dunkel. Marknadsförsäljarna (nasarna). Inga uppgifter om lönenivåerna finns att tillgå, och en vild gissning baserat på ett uns av erfarenhet inom området driver mig till slutsatsen att lönerna inom branschen i första hand betalas ut svart. Därför saknas tillräcklig statistik. (Men huruvida det är orsaken eller ej låter jag förbli en spekulation från min sida.)

De jämförda kategorierna placerar sig som följer.
Säljare, inköpare, mäklare. SSYK 341                                         34,900:-
Agenter, förmedlare. SSYK 342,                                                    28,833:-
Försäljare, detaljhandel, demonstratörer.  SSYK 522          24,800:-
Kassapersonal. SSYK 421                                                                 23,200:-
Kundinformatörer. SSYK 422                                                        22,800:-
Tidningsförsäljare av lösnummer. SSYK 914                           21,700:-
Korvförsäljare. SSYK 913                                                                 19,933:-
Torg och marknadsförsäljare. SSYK 911                                    ingen uppgift.

Vad säger du?
Som jag nämnde tidigare i texten finns det några branschkategorier där lönen hos de som har en högre utbildning uppenbart är lägre än för de som bara gått i grundskolan. Hur kommer det sig? En annonssäljare som bara gått i grundskolan tjänar till exempel 29,400:- jämfört med en kollega i branschen som har högskoleutbildning och tjänar 28,500:-. Vad tror du ligger till grund för det? Är unga, hungriga säljare skyldiga till detta, eller är det oförstörda talanger som säljer mer än de som anpassats i det svenska skolsystemet?

 

 

Ps: En grej till bara. Jag skulle vilja be dig överväga att börja ta emot mitt något oregelbundna men högintressanta nyhetsbrev. Det kommer ut någon gång i månaden, ibland varje vecka, men inte så ofta så du blir irriterad på mig. Brevet innehåller massor med intressant information. Ofta får du en summering på vad som diskuterats på bloggen den senaste tiden. Du får också tips om saker som kan förbättra ditt liv, appar, rutiner och länkar till sidor med bra artiklar. Jag älskar sälj och kommer givetvis skriva om det så ofta jag kan. Då och då kommer jag själv sälja böcker och annat, men jag kommer alltid vara tydlig med när jag gör det. Din epost-adress är säker hos mig. Jag delar den inte med någon annan och du kan när som helst avregistrera dig från utskicken. Prova! Det är kul! Klicka här för att registrera dig för nyhetsbrevet!

Share this story

Related Posts

1 Thought to Vad ska du sälja för att tjäna mest pengar?

 1. Micke Svara 16 augusti, 2016 at 19:15

  Hej Daniel!
  Jag har arbetat som säljare i dryga 20 år och varit i flertalet branscher.
  Började i daglivaruhandeln och efter det Horeca säljare mot restaurang,där var det usla löner och låg provisionsdel! 300 SEK/år
  Jag bytte helt bransch efter ett par år och blev mediasäljare (radio) där kan kan man verkligen tjäna storkovan dock gjorde jag endast ca 600 sek per år men mina kollegor gjorde mellan 1-2 MSEK per år!
  Under den tiden omsatte jag ca 5 msek per år å mina kollegor upp till 20 MSEK så det var av naturlig orsak jag inte kom upp i deras inkomster.
  För några år sen bytte jag än en gång bransch IT konsult branschen och har nu varit på samma bolag i 5 år!
  på 7 månader har jag omsatt 28 MSEK och kommer med all sannolikhet nå mitt eget all time high med +45 MSEK som säljare! (EBIT på i snitt 8%)
  Dock tycker jag att ja är underbetald för min prestation i dagsläger och bonusen är usel!
  Vad är rimigt för en säljare som presterar + 45 msek per år har du någon uppfattning om det?
  /micke

  #

Kommentera

Comment