Räkneexempel – Provisionsmodell säljare

By Daniel Sköld

Posted in , | Tags : , , , ,

Idag fick jag frågan hur man ska skapa en bra provisionsmodell för sina säljare. Det är egentligen bara en fråga om matematik, och jag tänkte dela med mig av ett räkneexempel som jag brukar använda mig av för att räkna ut hur ett företags säljare ska få sin provision. I mitt exempel utgår jag från att säljaren har en fast del och en provisionsdel. Jag tycker personligen att det alltid ska finnas en fast portion i lönemodellen.

Börja med att kolla på din genomsnittskunds livstidsspann, hur mycket du drar in på genomsnittskunden, vad du har för marginaler och overhead och därifrån hur mycket du skulle kunna avsätta som provision. 

Den fasta delen lönen bör vara satt så den täcker säljarens fasta kostnader. Hyra, mobil, transporter etc. Lönen ska aldrig vara en stressfaktor. En fast lön om 15.000 eller så skulle de flesta klara sig på, speciellt i ett hushåll där två personer arbetar.

Titta på avslutsprocenten hos de bästa säljarna du har eller vad som skulle kunna vara rimligt om du är genomsnittsbra som säljare. Räkna ut hur många kundbesök en säljare behöver gå på för att nå ett visst antal kunder och anpassa provisionen efter det.

Till exempel:

Mållön: 40.000:-
Fast del: 15.000:-
Provisionsdel: 25.000:-

Antal kundbesök per månad: 40
Avslutsprocent: 50%
Förväntat antal kunder per månad: 20

25.000:- delat med antalet förväntade kunder: 1.250:- per kund i provision.

Det innebär i slutänden att om säljaren går på 40 kundbesök och säljer på hälften får du 20 nya kunder till en kostnad av 2000:- per kund plus skatt och sociala.

Din kostnad per kund (Fast del + provisionsdel / 20 x 1,55 för skatt och sociala): 3100:- per kund.

 

Lycka till med dina provisionsmodeller!

 

Ps: En grej till bara. Jag skulle vilja be dig överväga att börja ta emot mitt något oregelbundna men högintressanta nyhetsbrev. Det kommer ut någon gång i månaden, ibland varje vecka, men inte så ofta så du blir irriterad på mig. Brevet innehåller massor med intressant information. Ofta får du en summering på vad som diskuterats på bloggen den senaste tiden. Du får också tips om saker som kan förbättra ditt liv, appar, rutiner och länkar till sidor med bra artiklar. Jag älskar sälj och kommer givetvis skriva om det så ofta jag kan. Då och då kommer jag själv sälja böcker och annat, men jag kommer alltid vara tydlig med när jag gör det. Din epost-adress är säker hos mig. Jag delar den inte med någon annan och du kan när som helst avregistrera dig från utskicken. Prova! Det är kul! Klicka här för att registrera dig för nyhetsbrevet!

Share this story

Related Posts

2 Thoughts to Räkneexempel – Provisionsmodell säljare

 1. Thomas Stark Svara 23 mars, 2017 at 09:04

  Hej Daniel
  Läste ditt räkne exempel provisionsmodell säljare med intresse.
  förstår den men undrar hur man gör med säljarens kostnader för resorna?
  enligt modellen använder säljare egen bil och dess omkostnader?

  Vår försäljning är säsongsbetonad, främst April t.o.m Aug,
  Tänker oss då en provisionssäljare under denna period och ev någon månad till inför nya säsonger etc

  Tar gärna emot feedback på tankar kring det

  Mvh Thomas S

  #
 2. Eskil Svara 11 november, 2017 at 14:15

  Hej!

  Har idag ett callcenter med outbound sales TM med b2c inriktning.

  Jag styr hela processen från listor till produkter vilket innebär att mina marginaler ligger på 20-30%.

  Jag har just nu en vad jag vill tycka generös, provisionsmodell som gör medellönen på mitt företag bland säljarna (studerande och/eller under 25 år) att dra in smått över 30 000 per månad innan skatt.

  Tror du att mina säljare kommer att öka sin produktion om jag ökar deras provision till låt säga 35 000? Eller blir det bara en försumbar skillnad?

  #

Kommentera

Comment